Pametni uče na tuđim greškama, a oni ostali na svojim. Onima koji tek kreću u prve planinarske pohode dobro će koristiti da se informiraju o najčešćim greškama koje su činili mnogi prije njih, kako oni ne bi morali.

1. Pogrešna odjeća i obuća

Kao što je do sada naučilo mnogo stranih turista u Hrvatskoj, na planinarenje ne možete ići u natikačama. A iskusni planinari reći će vam da nije pametno niti ponijeti cipele za planinarenje koje nikad niste nosili jer postoji mogućnost da vas nažuljaju. I odjeću valja prilagoditi vremenskim uvjetima – primjerice, pamučna odjeća se ne preporučuje jer lako upija vodu; zato je dosta planinarske odjeće napravljeno od drugačijih materijala.

2. Previše stvari

Ako u svoj ruksak natrpate previše bespotrebnih stvari, nakon par sati hodanja ramena i leđa će vam biti sve samo ne zahvalna. Uzmite samo ono što doista trebate.

3. Nedovoljno hrane i vode

Ne zaboravite se opskrbiti s dovoljno hrane i vode. Planinarenje troši energiju i vodu, koje treba nadomjestiti kako bi se izbjegla malaksalost i dehidracija. Koliko hrane ćete ponijeti ovisi i o tome je li vam na putu planinarski dom. Samo se dobro informirajte hoće li ondje biti što za pojesti. Planinari su uvijek gladni.

4. Odlazak bez društva

Nikako se ne preporučuje da na prva planinarenja odlazite sami, bez nekog iskusnijeg. Koliko god kratko trajalo planinarenje, početnici se lako izgube. Dovoljno je izgubiti koncentraciju na par minuta i promašiti jednu markaciju. A tad vas, u najboljem slučaju, čeka bespotrebno vraćanje istim putem. Osim toga, ako se slučajno ozlijedite morate sa sobom imati nekog tko će vam pomoći.
Također, pravi planinari drže se nekih pravila i načela – sve ćete ih naučiti u pravom društvu.

5. Ignoriranje vremenske prognoze

Kada ste u prirodi, na otvorenom i bez skloništa, vremenske nepogode višestruko dobivaju na težini nego kad ih gledate iz udobnosti svog doma. Dobro se informirajte o vremenu i radije otkažite put nego da vas, primjerice, nasred Premužićeve staze uhvati oluja.

6. Precjenjivanje vlastitih sposobnosti

Dobro se raspitajte koliko je težak teren kojim namjeravate planinariti, koliko će vam dugo za to trebati pa procijenite možete li vi to. Bolje da vam ‘zafali’ kilometara nego da se ugodan dan u prirodi pretvori u mučenje.

7. Prekasno kretanje

Za jednodnevno planinarenje rani polazak je nekad jako bitan, pogotovo za kraćih dana, kako vas na povratku ne bi uhvatio mrak. Za svaki slučaj sa sobom je dobro imati svjetiljku, ali ako dobro isplanirate dan, neće vam trebati.