HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO CIBALIA VINKOVCI
OSNOVANO NA TEMELJIMA SLAVONSKOG INATA

Priča kreće od kraja 2008. godine kad Igor Nađ kao predsjednik Planinarskog saveze Vukovarsko-srijemske županije dobiva poziv od predstavnika DUZS I HGSS-a za razgovor o osnivanje HGSS Stanice na području naše Županije. 2009. godine osniva se HGSS Stanica Vinkovci i skoro svi iz rukovodstva HPD Dirov Brijeg Vinkovci prelaze u HGSS Stanicu Vinkovci i dogovorom ustupaju svoja mjesta aktivnijim članovima iz HPD Dirov Brijeg koji se bave isključivo planinarstvom.

Tijekom narednih godina među članovima HGSS Stanice Vinkovci bilo je veliko nezadovoljstvo radom (neučlanjivanjem novih članova, odlaskom na planinarske izlete) i visinom članarine u HPD Dirovom Brijegu, pa tako prelaze u druga lokalna društva.

Donošenjem novog zakona o udrugama 2015. godine pod utjecajem Slavonskog planinarskog saveza, neke planinarske udruge napuštaju Planinarski savez vukovarsko-srijemske županije i dovodi ga na rub održivosti.

Budi se slavonski/vinkovački inat. Na sastanku HGSS stanice Vinkovci predlaže se rušenje vodstva HPD Dirovog Brijega ili osnivanje novog planinarskog društva. Odlučuje se da se ide u osnivanje novog planinarskog društva jer tako opstaje i Planinarski savez vukovarsko-srijemske županije.

Predlaže se i usvaja da Igor Nađ preuzme na sebe obavezu oko svega potrebnog za osnivanje novog planinarskog društva. Igor Nađ priprema Statut za osnivačku Skupštinu koja se održava 23. 09. 2015. i predlaže ime HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO CIBALIA VINKOVCI. Za predsjednika se bira Igor Nađ, dopredsjednika Zlatka Bacić, tajnik Željka Benčević koji se vode i kao osnivači u Registru udruga Republike Hrvatske.

HPD CIBALIA VINKOVCI

2015.

Prva i jedina službena aktivnost u 2015 godini nekog člana HPD Cibalia Vinkovci je odlazak Igora Nađ na Tečaj za markaciste koji se održavao 07./08. 11. 2015. godine na Jankovcu u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza.

Uvodi se minimalna članarina za članove društva i prijem svih zainteresiranih.

Nakon osnivanja HPD Cibalie Vinkovci (u naredom tekstu Društvo) i do kraja 2015. godine pristupa 40 članova. Pretežno pripadnika HGSS Stanice Vinkovci i članova njihovih obitelji koje voli planinarstvo, ali i drugih građana Vinkovaca.

 

2016.

Pravim radom HPD Cibalia počinje u 2016. godini kada organiziramo sedam izleta za sve dobne skupine članova društva (Papučki jaglaci, Od Ivane do Tadije, Jankovac,…) i desetak za članove koji su odlaskom na razne tečajeve HGSS-a ostajali i na planinarenju zahtjevnijih tura.

Nakon 10. 04. 2010. kad je Igor Nađ vodio na prvi organizirani Pohod na vrh Lisku, 03. 09. 2016. ponovo pokreće inicijativu organiziranog Pohoda na vrh Liska. Na ovaj pohod ide 38 planinara iz Vinkovaca i Iloka.

Jedni smo od osnivača Saveza za sportsku rekraciju grada Vinkovaca „Sport za sve“.

Počinjemo održavati sastanke članova u prostorijama HGSS Stanice Vinkovci.

Godinu završavamo sa 58 članova (seniora 39, umirovljenika 11, mladeži 8).

 

2017.

Nakon nekoliko godina pauze Igor Nađ organizira petu Opću planinarsku školu u Vinkovcima na kojoj su voditelj i 5 predavača/instruktora članovi našeg Društva, a OPŠ je završio 24 član.

Željko Grbeša kreće na tečaj za vodiče A standarda.

Igor Nađ pohađa i završava tečaj za avanturističkog, pustolovnog, turističkog vodiča u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i HGSS-a.

Raste broj izleta (preko 30) na koje idemo. Organiziraju se jednodnevni i višednevni izleti po cijeloj Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na izlete ide sve veći broj planinara.

Organiziramo treći Pohod na vrh Liska s 56 sudionika.

Prepoznaju naš rad pa nas zovu da se pridružimo projektu Volonteri u parku i Živjeti zdravo u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gdje smo imali prezentaciju na njihovoj Konferenciji zašto je dobro kretanje u prirodi i poželjno ići planinariti.

Pokušavamo i uspijevamo suradnju s lokalnim medijima koji su pratili naš rad u novinama, internetskim portalima, gostujemo na Vinkovačkoj televiziji.

Društvo se priključuje inicijativi osmišljavanja puta od Iloka do Prevlake koja spaja istok-sjever-zapad i jug Hrvatske po nazivom CLDT  (Croatian Long Distance Trail) gdje Igor Nađ predlaže rutu od Iloka do Petrovog vrha na Papuku koja se i usvaja, a on postaje povjerenik dionice od Iloka do Osijeka.

Godinu završavamo sa 77 članova (seniora 51, umirovljenika 16, mladeži 10).

               

2018.

Na Skupštini 2018. godine Predsjednik Igor Nađ predlaže popunjavanje nekih mjesta u strukturi društva (Upravni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti, Odbor za priznanja) jer društvo stalno raste i nije više bila dovoljna jedna osoba da sve vodi. Upravni odbor nadopunjen je s Mladen Maroslavac potpredsjednik, Dragica Šibenik tajnik/ blagajnik, Tamara Kokošarević član, Sead Klebić član, Nadzorni odbor, dr. Dragica Periškić, Snježana Philips Mirić, Višnja Jureša, Sud časti Nada Andabak, Vlado Šlopar, Ivan Šokčević, Odbor za priznanja Edvard Čičić, Željko Grbeša, Snježana Sever Radić do kraja mandata koji je počeo 2015. godine, a završava 2019. godine

Donosimo odluku o pristupanju udruzi Slavonski planinari.

Dodjeljuju se priznanja. Srebrni znak Hrvatskog planinarskog saveza dodijeljen je Igoru Nađ, a Brončani znak dr. Dragici Periškić, Seadu Klebić i Željku Grbeši.

Organiziramo 55 izleta, a išli smo i na 7 kad smo se pridružili nekom od prijateljskih planinarskih društava u njihovoj organizaciji (49 po Republici Hrvatskoj, 12 u BiH, jedan u Albaniju) 45 jednodnevna i 16 dvodnevnih ili višednevnih. Posjetili smo Bilogoru, Biokovo, Dilj Goru, Frušku Goru, Gorski Kotar, Kalnik, Kamešnicu, Krndiju, Kozjak, Medvednicu, Omišku Dinaru, Papuk, Požešku Goru, Psunj, Snježnicu, Velebit, Vilaju, Cincar, Čvrsnicu, Konjuh, Majevicu, Prokletije.

Moramo se posebno osvrnuti na naš 4. pohod Idemo na Lisku koji je održan 02. 09. 2018.  godine, a sudjelovalo je 115 planinara iz 12 društava.

Hodali smo i po našim lokalnim šetnicama do Sopota, Rokovačkih zidina, Nove brane, šumom Kunjevci, Kladavac, Burum, Bošnjački virovi, uz rijeku Bosut, Savu, Dunav i Dravu.

Aktivno smo sudjelovali u hodanju prvih haikera na Croatian Long Distance Trail (CLDT) tj. Hrvatskog dugog puta isprativši ih iz Iloka i dočekavši ih na Rtu Oštro na Prevlaci, pružajući im potporu cijelim putem u svim oblicima.

Organizirali smo i hodanje Vinkovci – Vukovar gdje smo se kod Vukovarske bolnice priključili Koloni sjećanja, hodočastili smo u Ilaču za Veliku Gospu. Cijele godine naši članovi su aktivno podržavali projekte Europske unije Hodanjem do zdravlja, Živjeti zdravo, Volonteri u parku.

Na jedan izlet vodili smo članove Plivačkog kluba Orion Vinkovci na planinarenje.

Imali smo tri puta vježbanje na umjetnoj stijeni.

Na svim ovim aktivnostima treba posebno istaknuti da smo naišli ili su se dogodile četiri nesreće/nezgode gdje su naši članovi intervenirali pruživši prvu pomoć i zbrinuli unesrećene osobe.

Od opreme smo nabavili 2 alpinistička pojasa, 2 kacige, 6 karabinera, jedan stop desender, 5 kompleta za penjanje, nekoliko zemljovida, 2 velike zastave i 4 manje. U donaciji smo dobili tablu za autobus i karaoke.

Organizirali smo i nabavku majica kratkih i dugih rukava i dukseva s našim obilježjima.

Ponosimo se na humanitarnu akcija kad smo pomogli otkloniti oštećenja na vozilima naših članova kad su nam probušili tri gume na vozilima u Vukovaru dok smo mi hodali u Koloni sjećanja. Još jednom smo na kraju godine pokazali da dišemo kao jedan i da imamo dušu kad smo se odlučili da napravimo humanitarnu akciju uoči Božića i jednu obitelji slabijeg imovinskog stanja nešto doniramo. U dogovoru s obitelji donirali smo termo peć, štednjak, dva puna auta kućnih i higijenskih potrepština i 1.500,00 kn. HVALA SVIM DONATORIMA.

Bili smo suorganizatori petog po redu Vinkovačkog triatlona.

Organizirali smo šestu Opću planinarsku školu na kojoj su voditelj i 7 predavača/instruktora članovi našeg društva, a OPŠ je pohađalo i završilo 10 članova.

Željko Grbeša polože tečaj za vodiča A standarda, a Igor Nađ, Dragica Šibenik i Petar Anić pristupaju teorijskoj nastavi za vodiča A standarda.

Na izletu u Gazijama od Petra Anića dolazi inicijativa o skladanju himne HPD Cibalia. Petar Anić piše skladbu i riječi i snima demo snimak himne.

Sastanke Društva održavali smo jednom tjedno u prostorijama HGSS-a Stanice Vinkovci. Dolaskom sve većeg broja članova na sastanke morali smo promijeniti prostor tako da se sad okupljamo svake srijede u prostorijama mjesnog odbora Stjepan Radić Vinkovci.

Na sastancima nakon izvješća o proteklim izletima i dogovora za slijedeće izlete napravimo tematsko predavanje o planinarenju da se članovi upoznaju ili prisjete planinarskih tema ili samo vježbamo čvorologiju.

Sud časti u 2018. godini zaprimio je dvije prijave.

Član HPD Cibalie Vinkovci Damir Rapčan prijavio je Seada Klebića Sudu časti po Članku 13 stavak 7, Članku 14 stavak dva, Članku 18 Statuta HPD Cibalia.

Nakon što smo 12. 11. 2018. godine putem službenog maila dobili prijavu Damira Rapčana protiv Seada Klebića, dana 14.11.2018 sastao se Sud časti i po članku 15 Statuta HPD Cibalia donio odluku da se članu HPD Cibalie Seadu Klebiću izriče stegovna mjera OPOMENA po članku 16. Statuta HPD Cibalia Vinkovci.

Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir da se optuženi Sead Klebić ispričao.

Član HPD Cibalie Vinkovci Sead Klebić prijavio je Damira Rapčana Sudu časti po Članku 14 stavak dva i Članku 18 Statuta HPD Cibalia.

Nakon što smo 13. 11. 2018. godine putem službenog maila dobili prijavu Seada Klebića protiv Damira Rapčana, dana 14. 11. 2018. kao članovi Suda časti saslušali smo većinu sudionika spornog izleta nakon čega se sastao Sud časti i po članku 15. Statuta HPD Cibalia Vinkovci donio odluku da NEMA OSNOVA ZA KAŽNJAVANJE Damira Rapčana.

Na Izbornoj Skupštini Slavonskih planinara predstavnika HPD Cibalia Igora Nađ bira se u Izvršni odbor udruge Slavonski planinari.

Do kraja godine članstvo raste na 112 članova (74  seniora, 28 umirovljenika, 10 mladeži).

 

2019.

Na Skupštini Slavovskih Planinara HPD Cibalia dobiva Priznaje za najaktivniju slavonsku planinarsku udrugu, a Igor Nađ Priznanje “Antun Petković” za izuzetan doprinos u organizaciji i unaprjeđenju rada planinarskih udruga, promidžbi planinarskih udruga i djelatnosti te privlačenju novih članova. Na dodjeli priznanja Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca predstavnik HPD Cibalia Igor Nađ osvaja treću nagradu na temu Sportski trenutak.

HPD Cibalia donosi Pravilnik za priznanja tako da se dodjeljuju prve nagrade za pružanje nesebične pomoći u radu HPD Cibalia Vinkovci u 2018. godini i to Zahvalnica Županu Boži Galiću, gradu Vinkovci, Crvenom križu Vinkovci, Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji d.o.o, Agro-klasteru d.o.o., Proton d.o.o., Tiskarskom obrtu, nakladništvu i trgovini Zebra, Eliplast-reklame, Obrt za vođenje poslovnih knjiga Jona, Branko Tivanovac, Brane Pecek, Zlatko Tomšić, Zorko Steiner, obitelj Fabric

Pohvalnicu za pružanje pomoći unesrećenima na terenu, promociju društva u Hrvatskoj i inozemstvu, rad za HPD Cibalia, vođenje izleta,… za 2018. godinu dobiju:

Petar Anić, Tomislav Dujmić, Mario Florijančić, Višnja Jureša, Dalibor Kovač, Mladen Maroslavac, Snježana Mirić Philips, Alen Nađ, Igor Nađ, Dragica Periškić, Damir Rapčan, Snježana Sever Radić,  Dragica Šibenik, Ivan Šokčević