Trodnevno planinarenje na Velebitu po Senjskoj obilaznici planira se za vikend 14. do 16. travnja 2023. godine (petak – nedjelja).

Senjska obilaznica duga je oko 50 kilometara i obično se hoda 20 sati. Noćenje je u Planinarskoj kući Sijaset.

Zahtjevnost staze je K2, T1.

Putuje se kombijem, cijena izleta je 70 eura.

Prijave i uplata najkasnije do popunjavanja predviđenog broja planinara.

Više o izletu na plakatu ispod:

Opis Senjske obilaznice:

Trasa većinom prolazi primorskim padinama najjužnijeg dijela Velike Kapele i Senjskog bila. Za obilazak je potrebno oko 20 sati (50-ak kilometara)

Točke obilaznice:

KT 1: Sibinj ; na Jadranskoj magistrali, 15 km od Novog Vinodolskog i 7 km od Senja.
KT-2: Vrh Malić (867m); lijep razgledni vrh s kojeg se pruža izvanredan pogled na područje Krivog puta, kvarnerske otoke, sjeverni Velebit i Senjsko bilo i planine Gorskog Kotara. Od Sibinja do Malića treba 3h i 10min uspona.
KT-3: Vrh Alino bilo (1106m) . S vrha su lijepi pogledi na zaseoke koji pripadaju Podbilu, na krivoputsku crkvu i groblje. Pruža se impresivan pogled na park vjetroelektrana Vrataruša na području Krivog puta. Od Malića do Alinog treba 2,30h hoda.
KT-4 sklonište Krivi put. Nalazi se u zgradi osnovne škole na Krivom
putu. Sklonište je uređeno 1986. godine, a obnovljeno 1996. godine, te ima 12 postelja s madracima, peć na drva, struju, vodu iz cisterne, te najnužniji inventar. Od vrha Alino bilodo Krivog puta je 1,20 min hoda.
KT-5: vidikovac Orlovo gnijezdo (750 m) . S tog mjesta pružaju se naljepši pogledi na Senjsku dragu, cestu koja vijuga dragom, Senj na dnu drage, na JI Senjsko bilo, prema jugu na vrhove Velebita Vučjak i Plešivicu i južnih ogranaka Velike Kapele, kvarnerske otoke, Učku i more.
KT-6: Cestovni prijevoj Vratnik (700 m) između Hrvatskog primorja i unutrašnjosti, s kojeg se pruža prekrasan pogled niz senjsku dragu, na more i otoke. Prirodna je granica između Velebita i južnih ogranaka Velike Kapele. Od Krivog puta do Vratnika ima 3 sata hoda.
KT-7: Krajačeva kuća (1100 m). Sagrađena je 1912. godine zalaganjem dr. Ivana Krajača, nalazi se na livadi Rujice ispod Jadićeve planine. To je bio prvi planinarski objekt na Velebitu. Danas je na istim temeljima zidana zgrada koja nije u funkciji planinarstva, ali je zbog tradicije i povijesti i dalje ostala naziv. Od Vratnika do Krajačeve kuće ima 2h hoda.
KT-8: Vrh Jadićeva plan (1416 m) na Senjskom bilu, najsjevernijem ogranku Velebita. Najviši je vrh Senjske obilaznice. Od Krajačeve kuće do vrha je 1,30h hoda. od vrha do pl. kuće Sijaset je 3h hoda i 1088 visinske razlike u spustu.
KT-9: Planinarska kuća Sijaset (328 m)nalazi se na dnu duboko usječene Sijasetske drage i okružena je lijepom šumom crnog bora. To je zidana prizemnica s blagavaonicom, kuhinjom i spavaonicom. Sagradili su senjski planinari 1965. godine na mjestu nekadašnje lugarnice. Ima cisternu s vodom. Korište je uglavnom senjski planinari i građani za svoja
druženja, ali može poslužiti i kao baza za uspone u području Senjskog bila. Mogući prilaz je od gostionice Stric Luka u Senjskoj dragi, na 5km ceste za Vratnik odakle se do kuće može za 20 min pješice. Do kule Nehaj u Senju ima 2 sata spusta.
KT-10: Kula Nehaj u Senju, sagrađena na 62 m visokom brdu Trbušnjak i jedinstveni je spomenik hrvatskog srednjovjekovnog obrambenog fortifikacijskog graditeljstva. Sagrađena je 1558. godine za obranu od Turaka koji su tada već osvojili Klis. Bila je sjedište senjskih uskoka. Žig je ispod ulaznih stuba.

Smjer obilaznice: