I to drugi put… 🙂
Naši članovi, bračni par Joskić po drugi puta su došli planinariti po Himalaji, ovoga puta u samo podnožje Mount Everesta.

Cilj im je u 13 dana proći treking od Lukle do baznog logora za Mt. Everest i vratiti se natrag.
Lukla inače slovi za najstrašniji aerodrom na svijetu zbog konfiguracije piste i nesreća koje se tamo događaju (nema kontrole leta itd. – pogledaj video).

Duljina samog trekinga je oko 130 km tamo i nazad.  Zbog velike nadmorske visine i moguće visinske bolesti penjanje će biti sporije i teže pa će u nekim mjestima boraviti i po dva dana radi aklimatizacije jer u slučaju razvoja visinske bolesti ili ozljede jedini način silaska je evakuacija helikopterom.

Kreću sa 2800 m nadmorske visine i put ih treba voditi kroz sela i naselja koja se nalaze na visinama preko 4000 m. Sam cilj je na 5300 metara gdje se nalazi Mount Everest bazni logor.

Svaki dan planiraju hodati u prosjeku 6-8 sati. Temperature preko dana trebale bi biti iznad nule dok je noću normalno da se spuštaju ispod nule.

Ne idu sa agencijom, vodičem niti nosačima nego sami putuju i nose svoju opremu. 

HPD CIbalia, Nepal, Himailaja
Na najopasnijem aerodromu na svijetu

Kao veliki zaljubljenici u planinarenje, Nepal su prvi puta posjetili u prosincu i siječnju  2019./2020. godine.

Tijekom boravka tamo prišli su  treking pod nazivom Annapurna Base Camp trek. U biti to je treking koji vodi kroz Himalaju do baznog logora odakle kreću ekspedicijski usponi na Annapurnu, desetu najvišu planinu na svijetu, visine 8091 m. Za treking ni tada nisu angažirali vodiča i nosače jer su smatrali da je u sportskom duhu nositi svoj teret na svojim leđima .

Sama dužina trekinga je bila oko 100-120 km i trajao je sveukupno 7 dana tamo i nazad. Za vrijeme trekinga kretali su se kroz mala mjesta i sela koja se nalaze na putu, spavali u vrećama za spavanje u kućama/barakama koje su nudile smještaj planinarima u većinom vrlo osnovnim uvjetima.

Pogledaj kartu: Annapurna Sanctunary

Na Peruanskim Andama boravili su u srpnju i kolovozu 2021. god. u vrijeme kada je tamo zima. Posjetili su glavni grad Limu gdje su boravili nekoliko dana nakon čega su otputovali u Cusco gdje su morali provesti još nekoliko dana zbog aklimatizacije obzirom da je Cusco na 3400 metara nadmorske visine.

Nakon nekoliko dana iz Cusca su automobilom otišli do mjesta Mollepata odakle su počeli svoj treking preko planinskog prijevoja Salcantay te puta koji ih je odveo do Machu Pıcchua

Salkantay treking je poznata alternativa Inka trekingu koji vodi putevima Inka od Cusca do Machu Picchua jer se za taj put Inka dozvola može dobiti samo preko agencije i službenog vodiča.

Salkantay trek je “okolni put” preko planinskog prijevoja i nije “službeni” put. Trajao je sveukupno 5 dana i zadnja stanica je Aguas Calientes mjesto u podnožju Machu Picchua koje je početna točka za posjet tom svjetskom čudu.

Naravno i na ovom trekingu išli su kroz sela i naselja u Andama, sami nosili svoju opremu te noćili u selima i naseljima. 

Za Cibaliu se ovih dana daleko čuje, osim na Himalaji, naš grb sa ponosnim imenom Cibalia nosio se i u Katru, a imamo i dokaz o tome.

Još da je bar utrčao u teren za vrijeme utakmice sa zastavom Cibalie gdje bi nam bio kraj…:)))