Za produženi vikend od 30. svibnja do 2. lipnja 2024. godine išlo se na Sjeverni Velebit (Nacionalni park Sjeverni Velebit), gdje se obišlo nekoliko vrhova i hodalo etapom Premužićeve staze od Zavižana do Alana.

Smještaj je bio dvije noći u Planinarskom domu Zavižan i jednu noć u Planinarskoj kući Alan.

Ukupno se hodalo 19 sati i prešlo 36,5 km.

1.dan:

Posjetu Utočištu za mlade medvjede u Kuterevu, Kući Velebita u Krasnom, i kratko ali atraktivno planinarenje na Balinovac (1602 m) kroz Velebitski botanički vrt.

Ovdje preuzmi .gpx trag PD Zavižan-Balinovac-PD Zavižan

2.dan:

Planinarska ruta od Planinarskog doma Zavižan do Velikog Zavižana (1676 m), spust do jame Vukušić Snježnica koja je bila bez snijega, uspon kroz lijepu staru crnogoričnu šumu na Veliki Pivčevac (1676 m) i najviši vrh sjevernog Velebita, ironičnog naziva Mali Rajinac (1699 m) te povratak u dom stazom uz ostatke Crkve Sv. Ante uz prolazak pored velikog krda konja.

Ukupno se planinarilo 15 km.

Ovdje preuzmi .gpx trag PD Zavižan-Veliki Zavižan-Veliki Pivčevac-Mali Rajinac-PD Zavižan

3.dan:

Prva etapa Premužićeve staze, dužine od 14,9 km, od Zavižana, preko Rossijevog skloništa do Planinarske kuće Alan.

Usput se jedan dio ekipe, željni još malo adrenalina, popeo po klinovima na vjetrovite vrhove Gromovaču (1676 m) i Crikvenu (1641 m).

Taj dan na Premužićevoj stazi je bilo dosta drugih planinara tako da smo jedan dio staze hodali sa HPD Lipa iz Sesveta.

Poslije smještaja u PK Alan imalo se vremena i za odlazak na obližnji bezimeni vrh i nezaboravan zalazak sunca iznad Raba. 

Ovdje preuzmi .gpx trag PD Zavižan-PK Alan.

4.dan:

zadnjeg dana, ponajviše zbog umora, samo tri člana ekipe otišli su planinariti na Veliki Kozjak (1620 m) sa kojega se pružaju lijepi vidici na istočnu stranu Velebita i Liku.

Po povratku, a pošto se išlo sa tri vozila, dio ekipe je otišao prema Slavoniji, dok su drugi posjetili uvalu Zavratnicu u Parku prirode Sjeverni Velebit gdje su vidjeli i olupinu potopljenog njemačkog ratnog broda iz II. svjetskog rata tipa Siebel, a za kraju su posjetili i tvrđavu Nehaj u Senju.

Ovdje preuzmi .gpx trag Veliki Kozjak.