Još uvijek skriveno od dnevnog svjetla, ispod poljoprivrednog zemljišta kod naselja Mala Bosna i Trbušanci, na arheološkom lokalitetu Kamenica, nalaze se ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. stoljeća površine gotovo 6000 kvadratnih metara unutar kojeg se nalazi bazilika sa mauzolejom. 

Lokacija bazilike koja je udaljena oko jednu rimsku milju (1479 m) od antičkih Cibala povezuje se sa mjestom na kojem je 27. travnja 304. godine živ spaljen sv. Polion, voditelj lektorske škole i kršćanski propovjednik koji je odbio carski nalog da prinese žrtve državnim bogovima te da se odrekne kršćanstva.

Veličina i bogatstvo materijala koji je ugrađen u mauzolej ukazuju da je tu pokopana značajna osoba, najvjerojatnije otac Valentinijana i Valensa, dvojice rimskih careva iz Cibalaea, Gracijan Stariji koji je umro 352. godine.

Na žalost, pošto su završena radarska snimanja i probna iskapanja, lokalitet je konzerviran i zatrpan te se čeka projekt dugogodišnjeg istraživanja, najvjerojatnije financiran sredstvima EU fondova. 

Više o tome:
Gradski muzej Vinkovci