Za sve one planinarke i planinare koji se boje hladnoće pri planinarenju, izdvojili smo nekoliko prijedloga kako se mogu ugrijati uz pomoć spravica koje se nude na tržištu (naravno, ne moramo ni spominjati da se najlakše zagrijati hodanjem i višeslojnom odjećom). I da, ovo nije sponzorirana reklama 😉

Za tople ruke i noge, možete kupiti jednokratne kemijske grijače za ruke i noge koji griju i do 6 sati temperaturom do 65-70 stupnjeva. Koriste se na način da se otvori pakiranje od po 2 grijača koji su u obliku mekanih jastučića i koji se aktiviraju na zraku te se stave u čizme ili rukavice.

Modernija varijanta je električni grijač za ruke u više verzija, izgleda poput debljeg mobitela a na isti način se i puni kao mobitel. Osim za grijanje ruku ili tijela, može poslužiti i kao dodatna baterija za punjenje mobitela!. I grije od 6-12 sati sa jednim punjenjem, ovisno o odabranoj temperaturi. 

Električne grijače tabanice za obuću, još su jedan od izuma koji mogu pomoći onim najzimogroznijim planinarima. 

Jedna od najnovijih spravica je i elektro termosica (mi bi rekli i kuhalo), a koja sa jednim punjenjem baterije, može zakuhati do 5 puta po 360 mililitara tekućine što je dovoljno vruće kratke kave za jedan minibus planinara ;).

Za brzo sušenje obuće, postoje električne sušilice u obliku fena ili grijača od kojih neki uz sušenje, UV svjetlom dezinficiraju obuću. Osim za sušenje mokrih gojzerica, služe i za zagrijavanje obuće ili rukavica, da prilikom izlaska van iz kuća odmah imate topla stopala i ruke.  

I…iako nije kao ostale spravice namijenjena za grijanje, nismo mogli da ne pokažemo i ovu super rastezljivu bocu vode u koju stane 580 mililitara tekućine, a kad se isprazni može poslužiti i za dobacivanja u društvu poslije napornog planinarenja.

Više o planinarskim gadgetima pogledajte na ovoj poveznici.