Bilo je to godine 1934.

“Da mi je još vidjeti i Vinkovce, i onda mogu umrijeti”…reče Johnny Deep putujući vlakom…i ispuniše mu obje želje…i vidje Vinkovce, i ubiše ga ko zeca.

 

Doduše, gad je to i zaslužio, al nećemo o razlozima jer bi onda mogli odati ostatak radnje jednog od najpoznatijih kriminalističkih romana na svijetu, „Ubojstvo u Orient Expressu“, a koja se uglavnom odvija u blizini Vinkovaca!

Ili Vincovaca kako to u engleskoj verziji piše…a i ona prva rečenica…nije ju izjavio, to smo dodali zbog dramaturgije 😉

 

Ali činjenica je da se Vinkovci u tom slavnom romanu spominju 16 puta:

Knjiga je objavljena 01. siječnja 1934. godine, a zanimljivo je da je inspirirana sa dva stvarna događaja: 

1. – 1929. godine Orient Express je punih 5 dana zapeo u snijegu u Turskoj  (možda je naš Mato Lovrak dobio inspiraciju od tog događaja da napiše “Vlak u snijegu”)

2. – 1932. godine dogodila se otmica i ubojstvo Lindberghovog djeteta

i samo da pobrojimo ono NAJ iz knjige:

-glavnina radnje kod najstarijeg grada u Europi – Vinkovaca
-sve se događa u najpoznatijem vlaku na svijetu – Orient Expressu
-knjigu je napisala najpoznatija spisateljica krim. romana Agathe Christie
-glavni lik Hercule Poirot– najpoznatiji izmišljeni detektiv svih vremena (kako on to reče u filmu iz 2017.):

Sam roman je ekraniziran u 6 filmova, od kojih je jedan i japanski „Orient Kyuukou Satsujin Jiken“ (izgleda da se Japancima, kao dokazanim prijateljima Hrvata, koji vole pjevati i našu ariju “U boj” svidjelo mjesto radnje pored Vinkovaca pa odlučili snimiti svoju verziju), a u zadnjoj ekranizaciji iz 2017. glume: pirat Johnny Deep, bondova „M“ Judi Dench, vještica Michelle Pfeiffer, još jedna piratica Penelope Cruz, zločesti green goblin Willem Dafoe… Daisy Ridles, Rey iz Ratova zvijezda…ideš, koja hrpa poznatih glumaca… i svi zapali u snijegu kod Vinkovaca!

 

I, iako smo rekli da nećemo otkriti detalje tko bi mogao biti naručitelj ubojstva, u posjedu smo ekskluzivne fotografije prijetećeg pisma sa važnim tragovima koju vam moramo pokazati…pukli bi da smo tu tajnu zadržali za sebe…

naravno, i ovo je šala…

A za one koji žele znati više, nekoliko kadrova iz filma, a iz četvrtog koji je navodno između Vinkovaca i Slavonskog Broda, je valjda sada svima jasno otkud toliko planinara u Vinkovcima 🙂 

P.S.

Vinkovci se spominju u još jednom slavnom književnom djelu, knjizi Iana Felminga,  “Iz Rusije s ljubavlju” gdje James Bond putuje također Orient Expressom kroz Vinkovce. 

Dragi naši Vinkovci :))))))

pasus iz knjige “Iz Rusije s ljubavlju”: