Bosut, ta zanimljiva rijeka koja nikako da se odluči na koju stranu da teče, toliko je moćna i nepredvidljiva da su ju u neposrednoj blizini Vinkovaca morali obuzdati sa čak 5 brana!

Želeći doživjeti atmosferu kao u nizozemskom pitoresknom kraju, biciklistička sekcija HPD Cibalia uputila se biciklima obići svih pet brana u jednom potezu. 

Staza je duga 27,5 km, oko 11 kilometara se vozi po makadamu i umjerenom vožnjom se može prijeći za manje od 2 sata.  

Ovdje pogledajte stazu u 3D!

Početak je u ulici Bosutska, na početku šetnice prema naselju Trbušanci kojom se vozi sve do prve brane na kanalu preko kojeg se prelazi i vozi sve do Nove brane koja je oštećena početkom Domovinskog rata a koja je prije bila poznato izletište Vinkovčana.

1 – brana na kanalu:

2 – Nova brana:

Zatim nas put vodi nazad prema prvoj brani gdje se skreće lijevo na makadam i ravno kroz polja sve do gradilišta nove, novije iliti najnovije brane kod Kunjevaca, preko koje se prelazi Bosut i ide uzduž kanala do prometnice Županja – Vinkovci.

3 – brana kod Kunjevaca

Dolaskom do prometnice, ista se prelazi i cestom se ide prema Rokovcima. Dolaskom do Bosuta gdje prometnica skreće oštro u desno, silazi se na lijevi makadam i istim se ide jedno 1,5 km do brane preljevnice. Ona je posebno zanimljiva kod većeg vodostaja kada Bosut naraste pa se prelijeva u kanal. Tu svi oni malo hrabriji bez problema mogu biciklom prijeći suhi preko vode na drugu stranu obale! 

Iako nije poznat kao onomad kao su neki drugi prošli kroz Crveno more, ovdje pogledajte video kako smo to mi izveli na našoj rijeci! 

4 – brana preljevnica

Put nastavljamo unazad, odnosno, vraćamo se na asfalt pa prema Rokovcima kroz koje prolazimo na putu prema bivšem naselju Blaca, gdje skrećemo lijevo na makadam i uz aerodrom aerokluba “Vrabac” dolazimo do Sopota prolazeći pored obnovljenog Šokačkog stana gdje se šetnicom vraćamo u Vinkovce i dolazimo i do stare brane, pete po redu.  

5 – stara brana

Nastavljamo do mosta u centru grada, koji prelazimo pa ulicom Matije Gupca idemo do mosta i kraja našeg obilaska vodnih čuda Bosuta. 

Ovdje možete preuzeti GPX trag staze 5 brana.