A što su Vinkovci jaki po pitanju kršćanstva…evo par činjenica….

Prva bitka za kršćanstvo:
Prva u nizu bitaka cara Konstantina koji je kršćanstvo proglasio ravnopravnom vjerom ostalim vjerama u Rimskom carstvu, protiv cara istočnog carstva Licinija koji je u početku prihvaćao a kasnije progonio kršćane, vodila pored Cibalae 314. godine i car Konstantin, iako sa znatno slabijom vojskom od 20,000 vojnika, pobijedio je Licinija koji je imao 35,000 vojnika, od kojih je poginulo oko 20,000!

CIbaliaš:
Car Valentinijan I, rođeni Cibaliaš, bio je veliki poklonik kršćanstva i za njegove vladavine konačno je zavladao vjerski mir, poticao je vjersku toleranciju i utro put kršćanstvu kao jedinoj vjeri u Rimskom carstvu.

I eto nas kod Vatikanske veze…
Valentinijanov sin, car Gratian, lat. Flavius Gratianus Agustus (rođen u Sr. Mitrovici), nastavio je ćaćinim putom i dao prednost nicejskom kršćanstvu u odnosu na tradicionalnu rimsku religiju, izdavši Solunski edikt, i time zapravo kršćanstvo proglasio službenom vjerom Rimskog carstva!

Kao car, Gratian je imao i titulu Pontifex Maximus (glavni visoki svećenik), a iste se odrekao iz poštivanja prema kršćanstvu, i tu titulu je 379. godine dodijelio papi Damasusu I. koji je tako postao prvi papa u povijesti koji je nosio tu titulu!
I koju kasnije svi pape ponosno ističu.

Prvo priznanje Hrvatske:
879. godine papa Ivan VIII piše knezu Branimiru pismo u kojem priznaje njegovu vlast, a Branimir zauzvrat prihvaća kršćanstvo. To je prvo međunarodno priznanje Hrvatske! (pročitaj više)

Drugo priznanje Hrvatske:
1992. godine Vatikan prvi priznaje Republiku Hrvatsku, dva dana prije svih ostalih europskih zemalja!


Nije ni čudo što je nas Hrvate papa Ivan Pavao II, koji je rođen dijelu Poljske koji se još po nekima naziva i Bijela Hrvatska, tako volio  🙂


ovdje pročitaj govor pape koji je toliko volio Hrvate da je u Hrvatsku došao čak 3 puta!.

I još malo o crkvenoj povijesti Vinkovaca….
Imali su Cibalae i svoju baziliku na prostoru između Male Bosne i Trbušanaca, a na Meraji i predromaničku jednobrodnu crkvu, sagrađenu dobrim dijelom od građevinskih ostataka rimskih Cibala, i to je jedina poznata predromanička crkva u kontinentalnom dijelu Hrvatske!

Sve ostale se nalaze na jadranskoj obali, i ima ih 64!

slika temelja crkve na Meraji:

Čuvari katoličanstva:
Vinkovci, kao najstarije naseljeno naselje u Europi, smješteno na strateškom mjestu, tisućljećima su imali ulogu predstraže i branitelja:
-Zapadnog Rimskog carstva – do pada Carstva 476. god.
-katoličanstva – od velikog crkvenog raskola 1054. god.  
-Republike Hrvatske – od 1991. do 1995. god., a i dalje kad god bude trebalo….